Mønt- og medaljesamling er en udbredt hobby på tværs af både landegrænser og generationer. Oprindeligt var det en hobby, der var forbeholdt konger og adelige, men i nyere tid er samling for alle. Nogen starter måske med at samle efter de arver en samling fra forældre eller bedsteforældre, mens andre starter mere eller mindre tilfældigt efter at være faldet for et enkelt samleobjekt, tema eller historisk person. Uanset hvordan din samling tager fart, vil du snart opdage samleglæden. Det er en fascinerende måde at mindes vigtige personer og hændelser. En mønt eller medalje er et håndfast og varigt minde, som fortæller vigtige historier.
Der er også mange måder at udvide en samling på. Nogen elsker at rejse rundt til auktioner og mønthandlere i indland og udland for at finde præcis dét samleobjekt, de mangler. Andre foretrækker at handle gennem firmaer som Mønthuset Danmark. Vi tilbyder vores kunder et totalprodukt, som indbefatter tryghed, kvalitet, garantier og service. Vi leverer samleobjekter med udførlig dokumentation, præsentation og historisk materiale udviklet i forbindelse med specialister indenfor området. Som officiel distributør for flere af verdens største møntværk og aktiv deltager til messer og auktioner verden over, har vi her på Mønthuset en unik mulighed for at skaffe udvalgte og specielle samleobjekter, der ellers er svære at få fat på.
Uanset hvordan du vælger at finde og sammensætte dine samleobjekter, kan det være fornuftigt at vælge en specifik metode eller område at fokusere på. Hvis du forsøger at gabe over et stort område, kan det virke overvældende og uoverskueligt. Ved at specialisere sig, og koncentrere sig om et særligt tema eller århundrede, er der større sandsynlighed for at skabe komplette samlinger og fuldende et tema, for derefter at forelske sig i et nyt tema, historie eller person. Dette er indbegrebet af samleglæde.
Mønter, medaljer, frimærker og sedler
Mønthuset er en af Danmarks største forhandlere af både mønter, medaljer og sedler. Nogle samlere foretrækker at holde sig til en særlig slags samleobjekt, mens andre finder interesse i flere områder på samme tid. Mens numismatik, mønter- og medaljesamling er en hobby, der går flere hundrede år tilbage i tid, er samling af frimærker og sedler ”nyere” hobbyer.
Dog opstod interessen for at samle frimærker allerede i 1800-tallet, ganske kort tid efter man begyndte at benytte frimærker i forbindelse med forsendelse af post. Derfor er det muligt at skaffe fine eksempler i en god kvalitet af både Danmarks og verdens første frimærker. Som almindelig møntsamler vil Danmarks første mønt være en umulig drøm at opfylde.
Der udgives uanede mængder af frimærker på verdensplan. Det er derfor ikke realistisk, at have en komplet samling af verdens frimærker. Derfor begrænser man sig typisk til særlige motiver, lande eller perioder. Leksika anslår, at antallet af danske frimærkesamlere er omkring 100.000, så man kan roligt sige, at filateli er en af de mest udbredte hobbyer.
Når du samler mønter ud fra historie
Gamle originalmønter er for mange et fascinerende samleområde. Når du holder en gammel skilling eller rigsdaler mellem hænderne, er du bare én af mange, der har holdt netop denne mønt mellem hænderne siden den blev trykt og præget mange år tilbage. En stor del af fascinationen bag samling af gamle historiske mønter er netop, at kunne forestille sig alt det, dette stykke metal har ”oplevet”. En gammel sølvdollar fra det Vilde Vesten har måske både været gennem gambling og hestehandel, og en romersk tetradrakme kan være blevet kastet for fødderne af en kejser eller været datidens soldaters dagsløn.
Når du samler på antikke og gamle originalmønter, får du indblik i en historie, som den almindelige historiebog ikke får fortalt. Gennem et studie af symboler, inskriptioner og motiver vil du kunne lære meget om den tid, hvor den blev præget og derefter cirkuleret. Tænk, hvor anderledes verden så ud dengang disse mønter blev taget i brug.
Med sin høje tilstedeværelse på det sekundære marked har Mønthuset Danmark mulighed for at skaffe originalmønter fra svundne tider. Nogle historiske mønter kan man let skaffe på egen hånd, mens andre kan være svære og tidskrævende at finde frem til. Det er her, Mønthuset kommer ind i billedet.
Der er mange samlere der er drevet af en lyst til at vide mere om historie. Særligt 2. verdenskrig er et populært emne. Samtidig er der mange tusinde mennesker, der aktivt bruger deres samlinger til at holde mindet om den danske modstandskamp i live. Det er tydeligt at mærke, at interessen er stor, når det gælder samleobjekter, der fortæller og genfortæller nogle af historierne om de mest dramatiske år i nyere historie.
Når du samler mønter ud fra specielle temaer
Måske fik du din første mønt eller medalje i forbindelse med OL? Måske er du vild med Romerriget og antikviteter, og anser mønter som en naturlig udvidelse af din interesse? Eller måske har du arvet en gammel 2-øre i krisemetal fra 2. verdenskrig og dermed fået interesse for mønter udgivet under krigen? Når du vælger at fokusere din samling omkring et specifikt tema, periode eller person kan du afgrænse og udvide samlingen efter behov.
Store nationale hændelser og begivenheder som Grundlovsjubilæet og kongelige mærkedage er ofte populære interesseområder. Efterspørgslen på mønter og medaljer har en tendens til at stige omkring jubilæer og mærkedage, hvilket skyldes, at samling er en fantastisk måde at mindes en begivenhed på. En mindemønt og/eller medalje er et håndfast og evigtvarende minde, som kan skabe en fin ramme for netop din samling. Det gode ved at samle efter et særligt interesseområde er desuden, at du altid kan udvide din samling med originalmønter, medaljer, frimærker eller sågar mindebrev fra den samme periode, tema eller jubilæum. Uanset hvad er håndfaste og evigtvarende minder en god måde at dokumentere vigtige nationale og internationale hændelser, og samtidig bevare dem til følgende generationer.
Når du samler mønter ud fra et specielt land
Nogle samlere centraliserer deres samling om et enkelt land. Her i Danmark er det naturligvis populært at samle på kroner og øre, eller speciedaler og skilling. Mønter fra nabolandene Sverige og Norge var også gangbare mønter her til lands under Den Skandinaviske Møntunion (1873-1924, opført for sedler allerede i 1915) og er dermed populære som samleobjekter blandt danske samlere.
Også mønter fra USA, Storbritannien, Frankrig, Sydafrika, Canada og Kina er populære i Danmark. Nogle gange starter en samling med en enkel cirkulationsmønt fra en feriedestination. Andre gange starter den med et eksotisk arvestykke fra bedstemor eller familiemedlem, der arbejdede som sømand og sejlede på de syv have. Udenlandske mønter kan være en god måde at drømme sig til fjerne himmelstrøg.
Det sker, at udenlandske mindemønter bliver udgivet i et begrænset verdensoplag med en kvote tilegnet samlere fra hvert land. De mest populære bliver hurtigt udsolgt fra møntværkerne og kan være ganske vanskelige at få fat i på egen hånd. Mønthuset er officiel distributør for en række nationale møntværker og statsbanker. Samtidig er Mønthuset eksklusiv udbyder af det officielle mindemøntprogram fra De Olympiske Lege. Derfor er vi hos Mønthuset en god medspiller, hvis du ønsker at sikre dig nogle af de unikke samleobjekter.
Ældre udenlandske originalmønter er også et stort samleområde for mange danske samlere. Romerske mønter, mønter fra Europas storhedstid og Amerikanske sølvdollars er alle samleområder som mange finder interessante og som samtidig appellerer til det internationale marked. Med professionelle indkøbere og mønteksperter har Mønthuset Danmark adgang til eftertragtede mønter fra hele verden, og vi sætter en ære i at sætte dem i historiske og tematiske samlinger og gøre dem tilgængelige for dig.
Når du samler mønter ud fra ædle metaller
Mere erfarne samlere kaster sig ofte ud i at samle på mindemønter i sølv eller guld. De samler fx på samlinger som ”Fabulous 12” eller ”Magnificent 7”, der indeholder verdens vigtigste mindemønter i sølv og guld. Guldmønter fra lande med store guldforekomster som fx Sydafrika er verdenskendte investerings- og samleobjekter. Det kan være udfordrende at skaffe disse mønter, da oplagsbegrænsningen kan resultere i, at mønterne hurtigt bliver udsolgt fra møntværkerne. Ved at samle fast på en samling som ”Fabulous 12” er du sikret adgang til alle mønterne i samlingen. Du får dem simpelthen tilsendt i et behageligt tempo, så længe du ønsker det. Med andre ord kan du nyde godt af vores fordele og samle uden risiko.
Både sølv og guld er flotte mønt- og medaljemetaller, som får motivet til at fremstå på en flot og eksklusiv måde. Nogle mindeudgivelser er forsynet med begge metaller eller er belagt med enten sølv, guld eller begge. Sidstnævnte er selvsagt lettere tilgængelig for samlere, da de er mindre kostbare.
At belægge en mønt deltvist med guld eller sølv er imidlertid ikke en let opgave. Mønter med denne overflade er derfor ofte udgivet i begrænsede oplag, da processen kræver manuel håndtering og en høj grad af nøjagtighed.
Når man samler mønter fast
Når du samler fast gennem Mønthuse Danmark, har du mulighed for at sikre dig alle udgivelser i en samling uden nogen form for forpligtelse. Enkelte mønter eller medaljer kan være svære at skaffe på egen hånd og/ eller ikke være tilgængelige for salg udenom den samling, de er en del af. Gennem Mønthusets udførlige dokumentation og tillægsmateriale får samleobjekter en ekstra dimension, da det sættes ind i en historisk og tematisk sammenhæng.
Nogle af Verdens- og Danmarkshistoriens mest signifikante mønter kan være svære at fremskaffe på egen hånd. Samtidig gælder det, at de ofte er del af samlinger som sjældent udbydes, og at de mønter der udbydes, allerede er reserveret til faste samlere. Det gør sig også gældende for andre udgivelser, at de kan være reserveret til vores faste samlere. Ved at samle via et forpligtningsfrit abonnement uden bindingstid får du mulighed for at tage del i disse samlinger og dermed også disse sjældne samleobjekter. Begge dele i et behageligt tempo.