Ingen forpligtelse – 14 dages fuld returret!

Log ind

Hej

77 30 20 10
Din indkøbskurv er tom.

En stor skat fra middelalderen, 12. århundrede, er udgravet under Cluny-klosteret i Saône-et-Loire, Frankrig.

For nylig blev en stor skat udgravet under Cluny-klosteret i Saône-et-Loire. 2.200 sølv denierer, præget i Cluny-klosteret, som sandsynligvis er fra den første halvdel af det 12. århundrede, 21 islamiske guld dinarer, en signetring og andre objekter lavet af guld blev alt sammen fundet i en stofpose. Aldrig før er der fundet en så stor skat af sølv denierer. Der er heller aldrig blevet fundet guldmønter fra arabiske lande, sølv denierer eller en signetring sammen på et sted.

Der blev i alt fundet:

  • 21 islamiske guld dinarer præget mellem 1121 og 1131 i Spanien og Marokko under Ali ibn Yusufs (1106-1143) regeringstid som tilhørte Berber Almoravid-dynastiet
  • En guld signetring med rødt tryk, der skildrer en guds øvre bryst og en påskrift der daterer ringen tilbage til første halvdel af det 12. århundrede
  • Et foldet folieark i guld, der vejer 24 gram og er blevet opbevaret i et skrin
  • Et lille cirkelformet objekt lavet af guld

Dette er et enestående fund for et kloster og især Cluny, som var et af de største klostre i Vesteuropa i middelalderen. Skatten blev begravet i murbrokker, hvor det tilsyneladende har været i 850 år.

Den indeholder elementer af bemærkelsesværdig værdi: 21 guld dinarer og en signetring, et meget dyrt smykke, som få kunne eje i middelalderen. På det tidspunkt var den vestlige valuta hovedsagelig domineret af sølv denieren. Guldmønter blev reserveret til sjældne transaktioner. De 2.200 sølv denierer, der blev præget ved Cluny eller i nærheden, ville have været til daglig brug. Dette er det største skattefund af denne slags, der nogensinde er gjort.

Det, at arabisk valuta, sølv denierer og en signetring blev fundet sammen, gør denne opdagelse endnu mere interessant. Denne opdagelse vil ånde nyt liv i forskning, der går ind i fortiden af klosteret. Der er en række spørgsmål der er kommet op efterfølgende, såsom:

  • Hvem ejede skatten? Var det en munk, en højtstående embedsmand eller en rig lægmand?
  • Hvad kan mønterne fortælle os? Hvor blev Clunys sølv denierer præget? Hvor cirkulerede de?
  • Hvordan endte islamiske dinarer præget i Spanien og Marokko i Cluny?
  • Hvorfor blev skatten begravet?
  • Hvilken bygning lå over skatten, da den var begravet? Var det en bygning, nu i ruiner, som vi ved lidt om?

Læs mere: http://www2.cnrs.fr/en/3025.htm